Wat moet je wel en niet doen in een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen hectisch zijn. Met zoveel sollicitanten die strijden voor slechts één job, is het heel gemakkelijk om je te vergissen en een fout te maken die je je droomjob kan kosten. Hier volgen enkele do’s en don’ts voor sollicitatiegesprekken om je te helpen de job van je dromen te vinden. Lees ze, begrijp ze, en pas ze toe.

Kleed je om indruk te maken. Zorg er altijd voor dat je bovenkledij proper, gestreken en toonbaar is. Zit rechtop, met je benen gekruist. Zo vermijdt u dat u gaat schuifelen en houdt u oogcontact. Stel regelmatig vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Het is belangrijk om oogcontact te houden met de interviewer tijdens het hele sollicitatiegesprek. Wees vriendelijk, maar blijf steeds professioneel. Leun nooit achterover en kijk nooit weg van de interviewer. Indien nodig kan je vragen stellen door lichtjes voorover te leunen, zoals “Laten we de functievereisten nog eens overlopen” of “Vertel me over een situatie waarin…”.

Als u vragen beantwoordt, denk dan goed na over uw antwoord en hoe het overkomt op de luisteraar. Gebruik het juiste jargon en zorg ervoor dat je deskundig en ervaren overkomt. Zorg ervoor dat u over alle feiten en bewijsstukken beschikt voordat u het woord neemt. Als u een arbeidsverleden hebt, moet dat worden benadrukt. Als je op zoek bent naar een specifieke functie, moet die informatie specifiek worden vermeld. Als je deze do’s en don’ts voor het sollicitatiegesprek volgt, kom je zo goed mogelijk voorbereid over.

Het is belangrijk om een stevige houding aan te nemen. Dit geeft aan dat je je inzet voor de job en laat de interviewer zien dat je op de hoogte bent van de verantwoordelijkheden van de job en weet hoe je daar correct naar moet handelen. Een ontspannen houding aannemen kan in het begin moeilijk zijn, maar met wat oefening lukt dat. Als je deze do’s en don’t’s voor het sollicitatiegesprek volgt, zal je gesprekspartner een groot verschil merken in je voorkomen en je houding.